
Reindrift på Iinnasuolu – Hinnøya
Har du hørt om liggestein eller bålgjerde? De er ganske vesentlige for reindriften på Iinnasuolu – Hinnøya.
Når man skal forstå reindrift, så er det et godt utgangspunkt å lese seg litt opp på de 8 årstidene i reindriften – og skaffe seg litt basis-innsikt i hvordan et reinsdyr oppfører seg. Det viktig å forstå at reinen, i motsetning til kyr og sauer, lever et tilnærmet vilt liv året rundt der den følger sine naturlige nedarvede behov for vandring mellom beiter og sesong for å finne mat. Selv om reinsdyr ofte omtales med den kanskje litt misvisende tittelen «tamrein», så er tamrein nøyaktig de samme dyrene som villrein – og lever på akkurat samme måte, med de samme medfødte behovene for naturlig og fritt vandringsbeite gjennom året – ofte over enorme avstander.
Har du hørt om liggestein eller bålgjerde? De er ganske vesentlige for reindriften på Iinnasuolu – Hinnøya.
Et av årets høydepunkter i reindriften er kalvemerkingen. Reinfakta besøkte Máhkarávju siida på Magerøya i Nordkapp kommune under arbeidet i juli.
Reinmerker har mange funksjoner og hovedutforming er familiens fellesarv.
Har du hørt om noen som tar en pause i kalvemerking av rein så ungdommene kan delta på fotballturnering? Her er en historie om hvordan idrett bidrar til bedre kontakt mellom reindriftssamer og andre.
Norsk reinsdyrkjøtt er mat i verdensklasse, og reinsdyr ses på av mange som det meste eksklusive og eksotiske kjøttet Norge kan by på.
Matprat har et bredt spekter av oppskrifter på reinsdyrkjøtt
Reinfakta.no er en tjeneste fra Norske Reindriftsamers landsforbund (NRL)