Reindrift + fotball = ❤️

Har du hørt om noen som tar en pause i kalvemerking av rein så ungdommene kan delta på fotballturnering? Her er en historie om hvordan idrett bidrar til bedre kontakt mellom reindriftssamer og andre.

Helgen 21. – 23. juli ble det arrangert en vennskapsturnering i fotball i Burfjord i Nord-Troms. Her samles lag fra reinbeitedistrikter og bygder i Troms og Finnmark. Máhkarávju siida var i gang med kalvemerking når turneringen startet, men tok en pause under turneringen.

– Ungdommene hadde lyst til å delta. Vi har en driftsform som gjør at vi godt kan stanse arbeidet i par dager også starte på igjen. Slike møter er viktige, og vi prioriterte det, forteller distriktsleder Mathis Mathisen Somby, som stilte opp som lagleder.

Máhkarávju siida har sommerbeite på Magerøya i Finnmark, og stilte med eget herrelag. Siidaens jenter spilte for et annet lag, Spiertagáisa. Guttene kom videre til B-sluttspillet, mens jentene tapte A-finalen.

Rávdná Mária
Rávdná Mária (15) spilte på turnering.

– Det var artig å delta i Burfjord, forteller Rávdna Mária Somby (15). Hun spilte sammen med damelaget til Spiertagáisa.

Máhkarávju under verddetureringen 2023
Máhkarávju siida under Verddeturneringen 2023. Foto: Ole Henning Vangen, Kvænangen kommune.

Når det er pause i reindriftsarbeidet, spiller ungdommene fotball. Film fra kalvemerking 2023.

Fotballen bidro til bedre kontakt

Fotball har alltid vært viktig for reineierne på Magerøya. De fleste har vært og er habile fotballspillere, og distriktsleder Mathis spilte selv for Honningsvåg Turn under lagets glanstid på 80- og 90-tallet. Hvis man følger litt med i kommentarfeltene i sosiale medier, så oppdager man at det er lite hets og sinne mot reindriften på Magerøya.

– Jeg tror at fotballen har hatt veldig mye å si for det. I sin tid var det opptil fem forskjellige fotballag på øya, som spilte i ulike divisjoner. Vi unguttene fra siidaen spilte på lagene og fikk slik mange venner og bekjente, forteller Mathis.

– Ble inkludert

Ved kalvemerkingsgjerdet til Máhkarávju møter vi på Dag Arne Tauselv, også han en av de gamle heltene fra Honningsvågs storhetstid på fotballbanen. Tauselv bor i dag sørpå, og besøker sin gamle lagkamerat når han er tilbake i gamle trakter.

(Saken fortsetter under bildet)

Dag Arne Tauselv og Mathis Somby
To gamle helter fra storhetstiden for fotballen i Honningsvåg, Dag Arne Tauselv og Mathis Mathisen Somby.

– Mathis og de andre guttene ble mer inkludert i samfunnet på øya gjennom fotballen. Det bidro nok til større toleranse. Det kan jo virke slik i dag et enkelte mennesker blir irritert bare de ser en rein, og akkurat sånt er jo fraværende her på øya. Det tror jeg nok at fotballen har vært med å bidra til. Samtidig er det jo likanes karer det her, smiler Tauselv.

Verddeturneringen

Fotballturneringen i Burfjord ble startet i 2003. Formålet har alltid vært at reindriftssamer og øvrig lokalbefolkning skal bli kjent med hverandre, opprettholde verddeforholdet og å få nye verdder/venner.

Verdde en en venn eller vennskapsforhold mellom en reindriftsame og en fastboende. Her er en link til NRK-sak: https://www.nrk.no/sapmi/hva-er-en-verdde_–1.13492843

Under 20 års jubileet i 2023 deltok 30 lag. Turneringen var utvidet til å bli en festival med salgsboder, foredrag og konserter. Primus motor i mange år, Trond Jensen var meget fornøyd med turneringen. Været traff som i de fleste år, og besøket var stort.

Trond Jensen, Verddeturneringen.
Trond Jensen, Verddeturneringen.

– Turneringen har vært meget viktig for å opprettholde kontakt og for å forebygge konflikter. I dag har man ikke lenger et avhengighetsforhold gjennom byttehandel, og en slik turnering er derfor en viktig møteplass, mener Jensen.

Mer informasjon om Verddeturneringen: https://www.facebook.com/Verddeturneringen

 

Actionbilde fra Verddeturneringen.
Actionbilde fra Verddeturneringen.
Verddeturneringen hadde 30 års jubileum i år.
Verddeturneringen hadde 20 års jubileum i år.
var rocket_lcp_data = {"ajax_url":"https:\/\/reinfakta.no\/wp-admin\/admin-ajax.php","nonce":"ad37720eb1","url":"https:\/\/reinfakta.no\/aktuelt\/reindrift-fotball","is_mobile":false,"elements":"img, video, picture, p, main, div, li, svg","width_threshold":1600,"height_threshold":700,"debug":null}