Noe av det sunneste kjøttet du kan spise

Reinsdyrkjøtt er en helsebombe

Kilde: Aftenposten
Noe av det sunneste kjøttet du kan spise er reinsdyrkjøtt. Det sier forsker Ammar Eltayeb Ali Hassan ved Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet. I en studie som er publisert i Aftenposten analyserte han kjøttet, leveren, talgen og beinmargen til 131 reinsdyr i fire fylker og 14 beiteområder i Norge. — Funnene viser at reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise, sier Hassan.

Rik på vitaminer og antioksidanter

— Reinkjøtt inneholder mer vitamin B, jern, sink og selen enn lam, sau, svin og kylling. Det har også like høye nivåer av noen omega 3-fettsyrer som i krabbe, scampi, blåskjell, østers og torsk. Reinkjøtt har også bare to prosent fett, noe som gjør kjøttet like magert som kylling, sier Ammar Eltayeb Ali Hassan.

– Er det ikke noe negativt ved dette kjøttet?

— Nei, vi har kun funnet positive ting ved å spise det. Vi har ikke funnet høye nivåer av persistente organiske miljøgifter og tungmetaller, med unntak av kadmium i lever. Men for å nå det maksimale månedlige inntaket av kadmium, må man spise tre kg lever hver måned. Det er ikke realistisk, sier han.

Høy andel av omega-3

Omega 3 og omega 6Rune Rødbotten ved matforskningsinstituttet Nofima forteller at reinsdyrkjøtt har en relativt høy andel av omega 3, i forhold til omega 6. Dette er gunstig, ettersom nordmenn i dag spiser for mye omega 6 og for lite omega 3. Ifølge Nasjonalt institutt for ernærings— og sjømatforskning (NIFES), kan en bedre balanse i inntaket av disse fettsyrene, være en av nøklene til å redusere og forebygge fedme, diabetes type 2 og hjerte-karsykdommer. — Det lille fettet som er i reinsdyrkjøtt, har en god fettsyrefordeling. I forhold til andre typer kjøtt inneholder det også mye antioksidanter. Men jeg mener det viktigste med viltkjøtt er at det har god smak og er nesten alltid mørt, sier Rødbotten.

 

 

 

 

 

Bildet er hentet fra matprat.no som har masse gode oppskrifter til ulike retter av reinsdyrkjøtt.

Dyrets diett påvirker

Årsaken til at reinsdyrkjøttet er sunt, kan være dyrets kosthold, ifølge forskerne. Dette består stort sett av lav om vinteren, og grønne planter om sommeren.

— Når dyr beiter planter og selv velger sin egen diett i naturen, så gir det en mer gunstig fettsyresammensetning enn for dyr som får mye kraftfor, sier Eva Narten Høberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Hun mener at de som har anledning, bør bruke hele reinsdyret. Dette er vanlig i samisk matkultur.

— Koker man buljong på bein og bruker innmat, så gir det en helt annen ernæringskvalitet enn å bare spise kjøttet, sier Høberg.

var rocket_lcp_data = {"ajax_url":"https:\/\/reinfakta.no\/wp-admin\/admin-ajax.php","nonce":"3c3ddb6b98","url":"https:\/\/reinfakta.no\/matproduksjon\/noe-av-det-sunneste-kjottet-du-kan-spise","is_mobile":false,"elements":"img, video, picture, p, main, div, li, svg","width_threshold":1600,"height_threshold":700,"debug":null}